Geschiedenis
Het was aan het begin van de 20e eeuw. Otto Feick verveelde zich voor de dorpssmederij van zijn opa in het Duitse Reichenbach. Toen hij over de heuvels uitkeek kreeg de jonge Duitser een idee. De sterke smidszoon haalde het grote wagenwiel uit de smederij en liet zich ermee van de heuvel rollen. Hij ontwikkelde zijn idee verder en in 1925 bouwde Feick zijn eerste rhönrad in Schönau an der Brend wat ligt in het Rhöngebergte (hieraan dankt het rhönrad zijn naam). Hiermee introduceerde hij als het ware het “rhönradturnen” dat zou uitgroeien tot officiële wedstrijdsport.
Rollen met een rad dat in doorsnede kan variëren van 1.30 tot 2.45 meter is nog steeds de kern van het rhönradturnen.
Foto: Door Röhnrad – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20980304
De turners/sters laten tegenwoordig allerlei bewegingen/elementen zien in de raderen. De raderen bestaan uit twee identieke hoepels die zijn verbonden met dwarsstangen aan een aantal dwarsstangen zijn handgrepen en 2 dwarsstangen zijn voorzien van voetplankjes waaraan we riemen kunnen bevestigen om eventueel de voeten vast te kunnen zetten bij het over de kop gaan.
Het rhönradturnen bevat in de wedstrijdsport drie disciplines.
Rechtuit
Bij het onderdeel rechtuit wordt het rad op 2 hoepels voortbewogen. Je kan onderdelen doen in het rad, waarbij je voet(en) vast zit in de riemen. Ook kan je onderdelen zonder riemen in het rad of op het rad doen.
Spiralen
Bij het spiralen rolt het rhönrad op één hoepel (op de zijkant). Bij de grote spiraal maakt het rad grote rondjes. Met de kleine spiraal gaat het rad heel laag en maakt het kleine rondjes. Bij spiralen zorgt de trainster ervoor dat het rad rolt en kan je zelf de onderdelen uitvoeren. Ook dit kan met je voeten vast of los. Uiteindelijk kan je ook zonder hulp spiralen en steeds moeilijkere onderdelen uitvoeren.
Sprong
Bij het onderdeel sprong breng je het rad op beide hoepels in beweging. Met een aanloop spring je op het rollende rad, daarna maak je een afsprong op een landingsmat. Dit kan in spreidzit, maar ook op je buik (als een overslag) of staand.
Wedstrijden
Ook bij Salto doen we mee aan wedstrijden. Zowel nationaal als internationaal doen de rhönradturn(st)ers van Salto het erg goed. De wedstrijden zijn voor de recreatiegroepen niet verplicht, maar natuurlijk vinden wij het altijd heel erg leuk als we met een zo groot mogelijke groep kunnen deelnemen aan de wedstrijden. De wedstrijden zijn namelijk altijd heel erg leuk.